Perustavia pulinoita

Saako synnyttää?

Viime viikolla Nurmijärven paikallislehti uutisoi, miten klaukkalalainen äiti synnytti  valtaväylän varrella matkalla sairaalaan. Synnytys tapahtui ambulanssissa, joka ehti täpärästi paikalle, kun vauva päätti kiirehtiä maailmaan.

Tänään uutiset kertoivat, miten Valvira on tiukentanut määräyksiään ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuuluvassa Oulaskankaan sairaalassa synnytetään laittomasti.  Sairaala ei täytä vaadittua 1000 synnytystä vuodessa, vaan jää sadan verran alle. Valviran vaatimusten mukaisesti  sairaalaan on järjestetty anestesiapäivystystä, lasten tehohoitoa ja lastenlääkäripäivystystä. Sekään ei riitä.

Oulaskangas sijaitsee suurten lapsiperheiden alueella. Monisynnyttäjille tulee usein pikainen lähtö sairaalaan, eikä ambulanssikaan ehdi yhtä nopeasti paikalle kuin pääkaupunkiseudulla. Pelko matkasynnytyksistä on aiheellinen, sillä lähimmät synnytyssairaalat sijaitsevat Oulussa ja Kokkolassa, jonne matkaa on reilu 100 km molempiin.

Lyhyistä etäisyyksistä huolimatta matkasynnytyksiä tapahtuu eniten Etelä-Suomessa, jossa sairaalaverkko on tiheä. Vuoden 1991 jälkeen on Suomessa lakkautettu 20 synnytysosastoa. Soten myötä liipasimella tulee olemaan monen muun aluesairaalan synnytysosasto, joka ei määrällisesti tai laadullisesti täytä tulevaisuuden vaatimustasoa.

Ikävää sanoa, mutta keskittämällä synnytykset isoihin sairaaloihin vaarannetaan potilasturvallisuus lisäämällä matkasynnytyksiä. Lapsen synnyttäminen omassa autossa tai taksissa ei todellakaan ole turvallista. Harvalla isällä tai taksikuskilla on kätilökoulutusta takataskuammattina. Ambulanssi ei aina ole parin minuutin matkan päässä. Kuinka monta lasta pitää menehtyä tai vammautua vakavasti ennen kuin palataan takaisin entiseen? Entäpä sitten äitien turvallisuus?

Tulevassa Sotessa hehkutetaan valinnanvapautta. Onko sitä synnyttäjille? Saavatko äidit valita suurten sairaaloiden sijaan lähempänä kotiaan sijaitsevan pienemmän ja viihtyisemmän synnytyssairaalan? Valitettavasti eivät! Tulevaisuudessa vain suuri on kaunista ja keskittäminen tehokasta. Ihmishenki ei maksa mitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Ei se aina toimi täällä Helsingissäkään. Edellinen muksu kun syntyi, jouduimme ajamaan Porvooseen synnyttämään. Vaikka viiden kilometrin säteellä kodista oli sekä naistenklinikka että kättäri. Nythän Porvookin on suljettu, että saas nähdä mihin kauas sitä mahdollisella seuraavalla kerralla pääsee :)

Sairaalaantulon ja lapsen syntymän välillä oli vajaa pari tuntia. Näin mistään mitään tietämättömänä miehenä meinasi olla jo kusi sukassa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Hollanti on siitä erikoinen maa, että siellä noin puolet synnytyksistä tehdään omassa kodissa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kohta terveydenhuolto lanseeraa poliittisessa ohjauksessa uuden avosynnytysmallin, jossa kätilö on kännyllä otetun videoneuvotteluyhteyden päässä ja antaa ohjeita isälle.

Jos sitten homma ei ihan mene, niin kuin pitäisi niin se on sitten terveydenhuollon kannalta kätevästi vanhempien syy. Niin kuin yleensäkin syyt vieritellään aina muille ja potilaille.

Toimituksen poiminnat