Perustavia pulinoita

Työtä vieroksuva hampuusi vai ideologinen ajattelija

Ensireaktioni ideologiseen työttömään Ossi Nymaniin oli, että hän on hampuusi työn vieroksuja, joka elelee vain muiden rahoilla ja nauttii yhteiskunnan maksamasta pitkäkestoisesta lomasta. Helsingin Sanomien kirjoituksen kautta muodostui väkisinkin kuva loisesta, joka kehtaa vielä vaatia kansalaispalkkaa. Käsitykseni Ossi Nymanista muuttui kuitenkin radikaalisti katsottuani hänen haastattelun  Aamu-TV:stä. 

Negatiivisen ensireaktion jälkeen jäin kuitenkin pohtimaan samaa, minkä Nyman Aamu-TV:n haastattelussa sanoi. Maassamme on noin 200 000 työtöntä ja 36 000 vapaata työpaikkaa. Jonkun on oltava työtön joka tapauksessa. Miksi sitä ei voisi olla myös vapaaehtoisesti? On toki työtä, jota ei edes haluta tehdä, mutta jätän sen nyt huomiotta, koska se ei ole olennaista.

Periaatteessa yhteiskuntamme ei tapa ketään nälkään, eikä kenenkään pitäisi olla asunnoton. Tiedämme kuitenkin, että maassamme on lukemattomia täydellisessä köyhyydessä ja asunnottomuudessa eläviä kansalaisia. Kaikki heistä eivät ole ideolgisesti työttömiä, eikä työttömyys ole ollut heille edes oma valinta. Turha kerrata, miten työpaikat ovat kadonneet halvan työvoiman maihin jne. Totuus on kuitenkin se, että jokaisen suomalaisen pitäisi saada elää ihmisarvoista elämää.

Kansalaispalkka ei ehkä kuitenkaan ole se huonoin idea. Erilaisten tukien maksaminen ilman työtä eläville tulee kalliiksi. Tukien hakuprosessiin tarvitaan ohjausta sekä käsittelyyn ja maksatukseen lukuisia henkilötyövuosia valtakunnan tasolla. Väittäisin, että kansalaispalkka saattaisi tulla yhteiskunnalle jopa edullisemmaksi kuin nykyinen tukiviidakkojärjestelmä.

Mikään tukimuoto ei ole aukoton ja aina on niitä, jotka eivät osaa rahaa käsitellä, vaikka sitä kottikärryillä syydettäisiin ovesta sisälle. Mielenkiintoista olisi myös nähdä, poistaisiko kansalaispalkka AY-liikkeiden käärimät miljoonat vuokra-asuntojen osinkotuotoista? Ja mitä muita yhteiskunnallisia vaikutuksia sillä saataisiin.

Ossi Nyman on selkeästi ideologinen ajattelija ja nero. Voisiko parempaa mainoskampanjaa saada painotuoreelle kirjalleen. Veikkaan, että Ossin kirja tulee olemaan yksi myydyimmistä esikoisteoksista vuosiin. Hän on kirjailija, eikä koe itseään työttömäksi. Kirjansa myyntituotoista hän myös maksaa veroa ja osallistuu näin osaltaan yhteiskuntatalkoisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Sai näin vissiin hyvää mainosta kirjalleen. Itse pidän häntä ansaitsemattomasti muiden kustannuksella elävänä varkaana.

Pohdiskelu kansalaispalkasta on sitten eri asia. Näen siinä ongelmana, että muiden kustannuksella elämään haluavia saattaa olla niin paljon, että joko A) kustannukset työtätekeville veronmaksajille käyvät kohtuuttomiksi, tai B) kansalaispalkka jää niin pieneksi, ettei sillä tule toimeen. Kansalaispalkkaa on myös ajateltu mm. pätkätöistä saatujen tulojen täydentäjäksi ja siinä se olisikin parhaimmillaan. Näiden ideologisesti työttömien prinsiippeihin kuitenkin kuuluu, etteivät halua periaatteessakaan tehdä työtä, vaan katsovat ihmisoikeuksiinsa kuuluvan elää ahkerampien kustannuksella.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sitten on vielä se näkökohta, että jos (kun) kaikki muut Euroopan maat eivät siirry kansalaispalkkaan, meidän siirtyessämme saammme tänne siivellä eläjien invaasion. Se tuhoaisi koko idean - joka ei kyllä alun perinkään ole realistinen: jaetaan ilman tarveharkintaa rahaa kaikille. Ei raha kasva puissa...

Juhani Vehmaskangas

"Tukien hakuprosessiin tarvitaan ohjausta sekä käsittelyyn ja maksatukseen lukuisia henkilötyövuosia valtakunnan tasolla. Väittäisin, että kansalaispalkka saattaisi tulla yhteiskunnalle jopa edullisemmaksi kuin nykyinen tukiviidakkojärjestelmä."

Olen täysin samaa mieltä. Byrokratia vähenisi niin paljon, että kyllä kaikille voitaisiin taata nykytasoa hieman korkeampi kansalaispalkka. Nykytaso = työmarkkinatuki + asumistuki + toimeentulotuki.

Nyman on onnistunut nostamaan merkittävän aiheen yleiseen keskusteluun. Pisteet hänelle mm. rohkeudesta.

Väinö Hirvelä

Ei kyllä tainnut olla ensikirja. Hänhän oli jonkun kaunokirjallisen teoksen töttömästä ihmisestä julkaissut aikaisemminkin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Onko Ossi Nyman on huijari. Hän ei ole työtä vieroksuva, vaan ahkera kirjailija.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

No mutta Hupsista?
"työväenpuolue" persuilta meni pohja pois
"Työn ja sosiaaliturvan yhteensovittamisestakin. Perusturvasta.
Saksassa se on Mini-Job. 7 milj.tekee työtä sosiaaliturvaa vastaan.
Malli sieltä otettu.
(Kukas meillä verot maksaa noiden Perustulon "palkkoihin" Kelasta?)

”Toimittajan keksintö” – ideologisesti työtön Ossi kiistää IL:lle puheitaan
VU
16.10.2017 klo: 12:32
Kohua puheillaan herättänyt työtön Ossi Nyman kertoo hakeneensa oikeasti töitä.

Juha Hämäläinen

Perustulo sisään ja passivoiva hyysäys sekä turha revittely medioissa ulos!

Loput ajatukset löytyy linkistä, vaikka et pöytää tarvitsisikaan!

https://www.huuto.net/kohteet/ainutlaatuinen-suomi...

Jack Koistinen

Eikös persut ja tapionlinna ole sitä mieltä, että töitä on jos niitä vain haluaa tehdä?

Käyttäjän maiju kuva
Maiju Tapiolinna

En tiedä, mitä Tapionlinna ajattelee asioista, mutta mielestäni on hyvä pohtia asioita eri näkökulmista. Töitä löytyy 36 000:lle, mutta mitenkäs ne muut?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko päättäjät tietoisia laista jonka he itse on hyväksynyt?
Miten sitä mielestäsi on toteutettu ex-palkansaajiin eli työttömiin?

Yhdenvertaisuus on perusoikeus.
- Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa kaikilla ihmisillä tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet.

-Tasapuolinen palkkaus
Myös palkkauksessa on noudatettava tasapuolisuutta. Esimerkiksi samaa tai samankaltaista työtä tekevälle tulee maksaa samaa palkkaa.

Syrjinnäksi katsotaan paitsi epäsuotuisa kohtelu johonkin toiseen verrattuna, myös näennäisesti puolueeton säännös tai käytäntö,
-joka tosiasiassa johtaa henkilön epäedulliseen asemaan muihin nähden.

Onko 9e/pv palkka lain mukainen? Entä yhdenvertaisuus ja perusoikeudet?

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kunhan näitä ossinymanneja ei ilmesty kovin paljon niin mikäs siinä emmeköhän jaksa heidät elätellä. Jos kovin ruvetaan niuhottamaan potentiaalisten kirjailija, taidemaalari ynnä muiden taiteilijan alkujen kohdalla niin vaaranamme tulevien aikojen kulttuuritarjonnan laadun ja määrän.

Toimituksen poiminnat