Perustavia pulinoita

Irma on ilmastotappaja

Väitetään, että ilmastonmuutoksen myötä rajut hurrikaanit olisivat lisääntymässä. Jatkossa myös Suomeen saapuvissa myrskyissä voisi yhä useammin olla hurrikaanin rippeet mukana. Joudumme varautumaan meilläkin pidempään myrksykauteen kuin aiemmin. Nykyisillään pahin kausi on marras-joulukuussa, mutta jatkossa se voi olla jopa syys-helmikuu. Tämä tarkoittaa myös sademäärien lisääntymistä, lumipeiteajan lyhentymistä ja myrskytuhoilta puustoa suojaavan roudan vähentymistä.

Hurrikaanista peräisin ollut Mauri-myrsky aiheutti valtavaa tuhoa ja kaksi kuolonuhria Pohjois-Suomessa 1982. Tapanin myrskyn seurauksena 2011 kaatui paljon metsää ja sähkökatkokset olivat pitkiä. Tapanin myrskyn jälkipyykissä eduskunta sääti sähköyhtiöille uudet toimitusvarmuustavoitteet. Tämä tuntuu edelleen sähkölaskuissamme, kun ilmajohtoja on rakennettu toimitusvarmuuden lisäämiseksi maan alle.

Ilmastonmuutosmalleissa ollaan kahta mieltä myrskytuulien tuulennopeuksien kasvusta. Arvellaan kuitenkin myrskytuulten lisääntyvän Suomen merialueilla, rannikolla ja sisämaassakin. Voimistuvat myrskyt vaativat parempaa varautumista tuhoihin myös Suomessa. Meillä ei ole totuttu ennakoimaan muutaman päivän tarvetta veteen ja elintarvikkeisiin. Pitkät sähkökatkot ovat edelleen mahdollisia ja Suomen olosuhteissa tullaan tarvitsemaan sähkön lisäksi korvaavaa lämmitystä. Omakohtaisissa muistoissa on Janika-myrskyn pitkä sähkökatko vuonna 2001 ja Tapani-myrskyn trombi, joka kaatoi silmieni edessä lukemattoman määrän puita. Tuon trombin muistaa myös koiravanhukseni, joka ei suostu enää ulkoilemaan kovassa tuulessa.

Osaammeko kuvitella Irman valtaisaa tuhovoimaa?  Sen tuulennopeus on kolminkertainen Suomen kovimpiin tuuliin verrattuna. Puuskatuulet voivat pahimmillaan puhaltaa yli 100 metriä sekunnissa. Voi vain kuvitella, miten pienet rakennukset tuhoutuvat sekunneissa ja autot siirtyvät paikoiltaan. Ihmisiä jää kodittomiksi, epidemiat lisääntyvät ja kokonaiset infrastruktuurit katoavat kertaheitolla sen jäljiltä.

Kasvihuonepäästöt ovat yksi syy katastrofaalisten myrskyjen lisääntymiselle, joskin myös maapallon olosuhteiden luontaiset vaihtelut. Irma on ilmastotappaja, jonka edessä olemme aseettomia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Suomen historian pahin myrsky riehui 1890 elokuussa. Ilmasto muuttuu ihan koko ajan, ihminen ei pysty vaikuttamaan siihen mitenkään.

Käyttäjän maiju kuva
Maiju Tapiolinna

Pitää paikkansa! Ei ole olemassa ihmekonetta, jolla myrskyt saataisiin imetyksi pois.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Tottakai pystyy. Ihmeellistä ylipäänsä, että vielä on henkilöitä liikenteessä, jotka tuollaista esittää.

Yle Areenasta tällä hetkellä vielä katsottavissa olevan Avara luonto -ohjelman Villi Kanada -sarjan toinen osa valaisee hyvin, miten ihminen vuosisatojen aikaisilla toimillaan, silloisilla käytettävissä olleilla menetelmillä, muutti Brittiläisen Kolumbian luontoa siten, että ilmasto siellä on nykyään ja jo hyvän aikaa ollut subtrooppinen tai hyvin lähellä sitä.

Puhumattakaan, miten maapallon pitkään miljardeissa ollut ihmispopulaatio kykenee, luokkaa 100-200 vuoden ajan käytössä ollein menetelmin, koko maapallon ilmastoa muuttamaan.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Hirmumyrskyjen energia ja taajuus eivät ole lisääntyneet.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tieto että vastaavantasoinen hurrikaani koettiin alueella viimeksi vuonna 1924 ei varsinaisesti tue ajatusta, että tämä olisi ihmisperäisen ilmastonmuutoksen aiheuttamaa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Historiassa löytyy useita dokumentoituja kohteita, joissa oli tuhoisat luonnonvoimat asialla kuin nykyään.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Myrskyt tähän vuodenaikaan usein syntyy (vuosisatoja syntyneet) Afrikan rannikolla, matkaavat Karibialle, USAn kautta kohti itää Islannin yli jämät tänne Suomeen ja meillä Revokylällä kaatavat puita poluilleni.
Puutuhot maassamme usein johtuvat metsien lannoituksesta. Pituutta kasvatetaan juurakon ja rungon lujuuden kustannuksella.

Risto Salonen

Ennen 70-lukua ei paljon pystytty sateliiteista kuvaamaan myrskyjä saati tekemään ennusteita niiden kulkusuunnista.
Kaikkein suurin muutos on kuitenkin tiedonvälityksen ja vastaavien hurrikaanin lailla kasvanut määrä; tietohan tunnetusti lisää tuskaa.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Kirjoittaja: "Kasvihuonepäästöt ovat yksi syy katastrofaalisten myrskyjen lisääntymiselle...".

Muutama kysymys kirjoittajalle:
1. Pitäisikö kasvihuoneet sulkea?
2. Kun säätilastot eivät tue väitettä myrskyjen lisääntymisestä, pitäisikö tilastoja säätää?
3. Kannattaisiko jättää kirjoittamatta asiasta, josta ei mitään tiedä?

Käyttäjän maiju kuva
Maiju Tapiolinna

Satuitko lukemaan koko lauseen? Jos et, ei ehkä kannata kommentoida!

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Luin koko kirjoituksen. Siitä en löytänyt kuin vihreää diibadaabaa, mistä olin vähän yllättynyt. Hyvää yötä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Maiju oli huolissaan sääkatastrofeista, mutta koska Maijulta oli jäänyt kasvihuoneen ovi auki, ilmastotappelija Mikko tuli huomauttelemaan. Siitä syntyi myrsky.

Toimituksen poiminnat