Kaikki aseharrastajat ovat joukkomurhaajia?

On synkkää pölhöpopulismia kuvitella, että aselakia kiristämällä saataisiin joukkomurhat loppumaan. Suomessa on jo muutoinkin maailman tiukin aselaki ja aseenkantolupaa hakevan taustat syynätään tarkoin aina kitarisoja myöten. Helpoin perustein ei laillista asetta siis hankita.

Poliisin tietokannan mukaan maassamme on noin 1,5 milj. asetta tai niihin liittyvää luvanvaraista aseenosaa ja reilu  600 000 aseharrastajaa. Aseharrastus liittyy oleellisesti metsästykseen, aseurheiluun ja reserviläistoimintaan sekä asekeräilyyn. Pitääkö tästä siis vetää johtopäätös, että kaikki joukkomurhaajat eivät ole aseharrastajia, mutta kaikki aseharrastajat ovat joukkomurhaajia? Näin ainakin voisi väittää, mikäli ennaltaehkäisyn nimissä aselakia jälleen lähdetään kiristämään.

Totuushan on kuitenkin se, että sopivasti sekaisin oleva henkilö saa hankituksi aseen haltuunsa tavalla tai toisella. Euroopan rajat ovat auki ja aseet kulkevat jouhevasti maasta toiseen ilman sen kummempia tarkistuksia. Laittoman aseen hankinta on siis varsin yksinkertaista. Aselain kiristysperuste ei siis voi olla se, että aseharrastajilta voidaan anastaa laillinen ase laittomaan toimintaan.

Samalla periaatteella harrastekokkien ja ruokaa ammatikseen laittavien veitsenkäyttöoikeutta tulisi rajata. Onhan hyvin mahdollista, että veitsellä jolla fileerataan lihaa, fileerataan myös puoliso, tuttava tai satunnainen kadunkulkija. Veitset siis pois ellei vaadittavia lupia löydy ja luvanvaraiset lukkojen taakse veitsikaappiin. Näin tulisi toimia autoharrastajien sekä käsityöläisten kanssa ja asettaa kaikki vähänkin aseeksi sopivat välineet tiukkaan valvontaan ja lukkojen taakse. Autolla voi tappaa ja sukkapuikko on hengenvaarallinen väärissä käsissä.

En halua vähätellä Imatran ja Hyvinkään ampumistapausten tai Jokelan, Kauhajoen, Rauman ja Turun Puolalanmäen koulusurmien uhrien omaisten tuskaa, vaan herättää näkemään, että mikä tahansa esine on vaarallinen mieleltään järkkyneen käsissä. Turussahan aikoinaan surmavälineenä oli lapio ja siitä huolimatta lapion käyttö on sallittua ilman erillisiä lupia. Uhrien ja tekijöiden läheisten tuskaa ei voi millään mitata. He elävät näiden tekojen kanssa päivittäin loppuelämänsä ajan.

Panostaminen syrjäytymisen ehkäisyyn ja mielenterveysongelmaisten nopeaan hoitoon on ainoa oikea tapa puuttua joukkosurmien ja yksittäisten henkirikosten ehkäisyyn. Joukkosurmat saavat aina laajaa julkisuutta, mutta on muistettava, että lähemmäs 80 ihmistä kuolee Suomessa vuosittain henkirikoksen uhrina. Näistä varmasti valtaosa olisi ehkäistävissä sujuvilla mielenterveyspalveluilla.  Imatran tapauksessakin tekijällä oli mielenterveysongelmia ja aiempi väkivaltarikoshistoria. Läheiset olivat yrittäneet saada hänelle tuloksetta  apua.

En haluaisi verrata laitonta maahanmuuttoa ja syrjäytymistä keskenään, mutta valitettavasti joudun sen tekemään. Rahaa syölletään laittomasti maahamme tulevien elättämiseen ja kotouttamiseen sen sijaan, että satsattaisiin kotimaiseen mielenterveystyöhön ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn. Maahamme tulijoiden epämääräiset taustat ja traumaperäiset kokemukset kotimaissaan vielä lisäävät heidän tekemiensä väkivaltarikosten todennäköisyyttä, joka on jo nähtävissä.

Pohtia sopii myös internetin väkivaltaista materiaalia ja tietokonepelien osuutta joukkosurmiin. Tarvittaisiinko näihin myös lainsäädännön tiukentamista ja erillistä internetlukkoa? Toivottavast maamme hallitus nyt seisoo tiukasti kärkihankkeensa, syrjäytymisen ehkäisyn takana ja lopettaa pölhöpopulistisen aseharrastajien vainoamisen.

Edit: Tarkennettu aseharrastajien määrää, joka liikkuu tarkkuudella 600 – 650 000.

 

maiju
Perussuomalaiset Nurmijärvi

sairaanhoitaja, hankintapäällikkö, maakuntavaltuutettu, kunnanvaltuutettu, teknisen lautakunnan pj,kunnanhallituksen jäsen,
Nurmijärven PS valtuustoryhmän pj,
http://maijutapiolinna.fi/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu