Perustavia pulinoita

Kaikki aseharrastajat ovat joukkomurhaajia?

On synkkää pölhöpopulismia kuvitella, että aselakia kiristämällä saataisiin joukkomurhat loppumaan. Suomessa on jo muutoinkin maailman tiukin aselaki ja aseenkantolupaa hakevan taustat syynätään tarkoin aina kitarisoja myöten. Helpoin perustein ei laillista asetta siis hankita.

Poliisin tietokannan mukaan maassamme on noin 1,5 milj. asetta tai niihin liittyvää luvanvaraista aseenosaa ja reilu  600 000 aseharrastajaa. Aseharrastus liittyy oleellisesti metsästykseen, aseurheiluun ja reserviläistoimintaan sekä asekeräilyyn. Pitääkö tästä siis vetää johtopäätös, että kaikki joukkomurhaajat eivät ole aseharrastajia, mutta kaikki aseharrastajat ovat joukkomurhaajia? Näin ainakin voisi väittää, mikäli ennaltaehkäisyn nimissä aselakia jälleen lähdetään kiristämään.

Totuushan on kuitenkin se, että sopivasti sekaisin oleva henkilö saa hankituksi aseen haltuunsa tavalla tai toisella. Euroopan rajat ovat auki ja aseet kulkevat jouhevasti maasta toiseen ilman sen kummempia tarkistuksia. Laittoman aseen hankinta on siis varsin yksinkertaista. Aselain kiristysperuste ei siis voi olla se, että aseharrastajilta voidaan anastaa laillinen ase laittomaan toimintaan.

Samalla periaatteella harrastekokkien ja ruokaa ammatikseen laittavien veitsenkäyttöoikeutta tulisi rajata. Onhan hyvin mahdollista, että veitsellä jolla fileerataan lihaa, fileerataan myös puoliso, tuttava tai satunnainen kadunkulkija. Veitset siis pois ellei vaadittavia lupia löydy ja luvanvaraiset lukkojen taakse veitsikaappiin. Näin tulisi toimia autoharrastajien sekä käsityöläisten kanssa ja asettaa kaikki vähänkin aseeksi sopivat välineet tiukkaan valvontaan ja lukkojen taakse. Autolla voi tappaa ja sukkapuikko on hengenvaarallinen väärissä käsissä.

En halua vähätellä Imatran ja Hyvinkään ampumistapausten tai Jokelan, Kauhajoen, Rauman ja Turun Puolalanmäen koulusurmien uhrien omaisten tuskaa, vaan herättää näkemään, että mikä tahansa esine on vaarallinen mieleltään järkkyneen käsissä. Turussahan aikoinaan surmavälineenä oli lapio ja siitä huolimatta lapion käyttö on sallittua ilman erillisiä lupia. Uhrien ja tekijöiden läheisten tuskaa ei voi millään mitata. He elävät näiden tekojen kanssa päivittäin loppuelämänsä ajan.

Panostaminen syrjäytymisen ehkäisyyn ja mielenterveysongelmaisten nopeaan hoitoon on ainoa oikea tapa puuttua joukkosurmien ja yksittäisten henkirikosten ehkäisyyn. Joukkosurmat saavat aina laajaa julkisuutta, mutta on muistettava, että lähemmäs 80 ihmistä kuolee Suomessa vuosittain henkirikoksen uhrina. Näistä varmasti valtaosa olisi ehkäistävissä sujuvilla mielenterveyspalveluilla.  Imatran tapauksessakin tekijällä oli mielenterveysongelmia ja aiempi väkivaltarikoshistoria. Läheiset olivat yrittäneet saada hänelle tuloksetta  apua.

En haluaisi verrata laitonta maahanmuuttoa ja syrjäytymistä keskenään, mutta valitettavasti joudun sen tekemään. Rahaa syölletään laittomasti maahamme tulevien elättämiseen ja kotouttamiseen sen sijaan, että satsattaisiin kotimaiseen mielenterveystyöhön ja syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn. Maahamme tulijoiden epämääräiset taustat ja traumaperäiset kokemukset kotimaissaan vielä lisäävät heidän tekemiensä väkivaltarikosten todennäköisyyttä, joka on jo nähtävissä.

Pohtia sopii myös internetin väkivaltaista materiaalia ja tietokonepelien osuutta joukkosurmiin. Tarvittaisiinko näihin myös lainsäädännön tiukentamista ja erillistä internetlukkoa? Toivottavast maamme hallitus nyt seisoo tiukasti kärkihankkeensa, syrjäytymisen ehkäisyn takana ja lopettaa pölhöpopulistisen aseharrastajien vainoamisen.

Edit: Tarkennettu aseharrastajien määrää, joka liikkuu tarkkuudella 600 - 650 000.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Suomessa on jo muutoinkin maailman tiukin aselaki ja aseenkantolupaa hakevan taustat syynätään tarkoin aina kitarisoja myöten. Helpoin perustein ei laillista asetta siis hankita.

Voiko populistisemmaksi enää mennä? Oletko ihan vakavissasi?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Miksi yleensä tavallinen talkaaja tarttee sitä asetta just ja heti? Jos hirvimettälle lähdetään niin voihan sit hetkisen käydä poliisin hoivista hakemassa aseet?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pitkät olisivat hakumatkat täällä pohjolassa, Kyllä nyt Tapiolinna puhuu sillävarmuudella, jonka vain täydellinen tietimättömyys asiaan voi antaa, syyttää minuakin murhaajaksi, ihme että täällä on yhtään enään hengissä, kun murhaajia on näin suuri joukko.

Onko Nurmijärvellä psykiatrisia palveluita ?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sillä on sekä tk:ssa psykiatrisia hoitajia, että HUS:n avohoitopoliklinikoita kaksi, nuorten ja aikuisten.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ei Taru pikkukunnissa ole edes poliisia, putkia, eikä edes nimismiehiä taikka poliisiasemia

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kytäjän kartanon isäntä surmasi kolme telttailijaa tilansa mailla, ja hän oli aseidenkeräilijä ja aseharrastaja.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kyt%C3%A4j%C3%A4n_ko...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Metsästysaseissa voisi olla GPS-paikannin, joka tiedottaisi valvontakeskukseen, missä ase on, ja estäsi automaattisesti ampumisen kaupunkialueella ja pimeänä aikana. Poliisilla olisi mahdollisuus poistaa lukitus, jos vaikkapa pitää lopettaa kaupunkiin eksynyt villieläin. Samoin reserviläisaseisiin voitaisiin helposti laittaa elektroninen esto ampua muualla, kuin harjoitusradalla.

Tarkuutta nyt kenenkään ei tarvitse ruutiaseella ampuakaan, vaarattomia vaihtoehtoja on yllin kyllin. Jousipyssyt voisi varmaan jättää ennalleen.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Elektroniset estot on hakkeroitu vaikka gps spooffereilla ennen ku ehtii hirveä sanoa, ja poliisilla ei ole resursseja niitä vahtia. Toimivampaa ois tarjota sitä leipää ja sirkushuveja, eikä viedä loppujakin pois.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tässä Roposelle ja muillekin hieman mallia, mitä kaikkea jousella voi tehdä.

http://mvlehti.net/2016/01/10/video-aseiden-ihmeel...

http://mvlehti.net/2016/01/12/video-aseiden-ihmeel...

Jollekulle saattaa olla yllätys se, että raskas taljajousi on aseena jopa voimakkaampi kuin metsästyskivääri. Oikeanlaista, leikkaavaa nuolenkärkeä käyttämällä luodinkestävät liivit ovat paperia.

https://en.wikipedia.org/wiki/English_longbow

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä ampumaurheilussa pyritään ampumaan tarkasti ruutiasella, tulisiko sekin kieltää ainakin Suomessa ?

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Olisiko sinulla Maiju linkkiä tuohon poliisin ilmoittamaan aseharrastajien määrään?

Kirjoitin muutama päivä sitten aiheesta ( http://jonneklockars.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2274... ) ja käytin sisäministeriön lukua "yli 600 000" ja Wikipedian lukua 650 000.

Kommenteissa mainittu aseiden varastointi on kuolleena syntynyt idea, siitä keskusteltiin aikaisemmassa blogissa. 1,5 miljoonan aseen muokkaaminen GPS-lukollisiksi taitaa olla melko työlästä sekin. Puhumattakaan siitä että pitäisi perustaa keskus/keskuksia. Todennäköisesti kovin moni ei vaivautuisi harkitsemaankaan kun on pärjännyt hyvin ilmankin. Blogissani on linkki josta selviää eri maiden viranomaisten huteria aikaisempia "onnistumisia" aseiden keräämisen suhteen. GPS päätyisi samaan sarjaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jotenkin kummaksun aina sitä perustetta, jotta aseiden omistajat eivät kuitenkaan noudata viranomaisten määräyksiä, vaan hukkaavat aseensa mieluummin.

Eikös heidän pitänyt olla vastuullista ja lakia noudattavaa porukkaa?

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Ihmiset noudattaa helpommin järkeviä lakeja. Vastuulliset ihmiset on yleensä järkeviä ihmisiä. Mitä enemmän älyttömän kuuloisia lakeja, sitä enemmän lakeja ylipäätään kyseenalaistetaan?

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Tuo "vastuullinen ja lakeja noudattava" kuvaa heitä hyvin; he ovat saaneet aseluvan. Yleensä useitakin. Ja tässä yhteydessä se on vastaus väitteeseen jonka mukaan he kuljeskelisivat ympäriinsä ryöstämässä ja ampumassa ihmisiä.
Rikosrekisteriä seurataan ja jos jotain sopimatonta ilmenee niin luvan haltija saa vähintäänkin kutsun kuultavaksi. Luvat voidaan perua.

Harrastusvälineesi meinataan takavarikoida tai altistaa jonkun viranomaisen kauko-ohjaukselle vaikka et ole syyllinen mihinkään. Olisiko mielestäsi oikeasti "kummallista" että et innostuisi asiasta ja toteaisit elämän olevan paremmalla mallilla mikäli et alistaisi itseäsi tuollaiseen.

Pimittämisrikoksessa ei olisi uhria joten se ei kovinkaan monen oikeustajua loukkaisi. Toisin kuin se että olemattoman vähemmistön toilailujen takia kaikkia 650 000:tta ihmistä rangaistaisiin.

Esimerkkeinä lukuja vaikka Saksasta ja Itävallasta, kumpikin Eurooppalaisia oikeusvaltioita. Saksan rekisteröintipakko oli poliitikkojen mukaan menestys: noin 3 200 000 täytettyä rekisteröintikaavaketta. Aseiden senhetkinen kokonaismäärä, lähes 20 000 000, jätettiin mainitsematta. Itävallan pumppuhaulikkokiellon ansiosta luovutettiin 10 557 asetta yli 60 000:sta.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #14

Muutaman vuoden sisällä kahteen kertaan on metsästyskivääri päätynyt vääriin käsiin. Ehdotuksia, miten estetään jatkossa?

Piippuun lukittava esto, joka lähtee pois vain päivänvalossa? Molemmat tapaukset tapahtuivat yöllä.

Käyttäjän KankaanpJyrki kuva
Jyrki Kankaanpää Vastaus kommenttiin #16

Mikäs vika blogistin ehdotuksessa mielenterveydenhoitoon satsaamisessa on?

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #16

Liipaisinlukko tuolla alemmassa kommentissa on hyvä idea jos sille tielle lähdetään. Tosin se on melkolailla sama asia kuin nykyinen lukkokaappikäytäntö; lukkoa ei välttämättä käytetä mukavuudenhalun tai unohdusen takia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hukkaavathan monet rahansakin veroparatiiseihin.

Käyttäjän maiju kuva
Maiju Tapiolinna

Korjasin tuon luvun. Käytin lähemmäs 700 000 väljänä arviona.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Olisi syytä korjata paljonmuutakin kertomaasi, onneksi en enään kuulu perussuomalaiseen puolueeseen, erottamiseni jälkeen, Timolla on jo silloin ollut kädet sairaina, kun päytäkirjaa ei ole allekirjoitettu.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Ruanda kansanmurha tehtiin ilman tuliaseita.
Nimittäin viidakkoveitsillä, keihäillä ja astaloilla tapettiin 600,000 ihmistä. :( :(

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Englannissa on selkeästi tiukemmat aselait kuin Suomessa ja siellä tehdään paljon vähemmän ampumissurmia. Puhumattakaan Japanista, missä yksityishenkilöiden omistamia aseita ei ole juuri lainkaan.

Tietysti tappaa voi monella muullakin tavalla, mutta ei yhtä tehokkaasti eikä etäisyyden päästä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Linkkisi ei liittynyt kommenttiini lainkaan.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #25

Liittyy se. Ruandan kansanmurha onnistui ilman ampumaaseita.
Japani taas on kokonaan eri lukunsa, eikä sitä voi verrata mihinkään länsimaahan.
Yhteiskunnalliset olosuhteet ja kulttuuri ovat niin erilaiset.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #27

Ruandan kansanmurha ja sen tekotavat ei liity mitenkään Suomen katuturvallisuuteen. Onhan sitä ihmisiä tapettu (väitetyn mukaan) kaasukammioissakin miljoonia.

Japanissa on todellakin kitketty pois ampuma-asekulttuuri eikä sellaista ole päästetty kehittymäänkään. Voihan sitä kulttuuria lainsäädännöllä muuttaa. Vielä 60-luvulla Suomessa vallitsi tupakointikulttuuri, jolloin lastentarhoissa hoitajattaret polttivat Norttia pikkuvauva sylissä.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #28

Kyllä taisi olla Klubi 77, mutta polttivat varmaankin.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars Vastaus kommenttiin #28

Totta, aseet voidaan poistaa suomalaisestakin kulttuurista aivan kuten tupakka. Eri asia on että onko siihen tarvetta vai ei. Itse olen sitä mieltä että satunnaiset väärinkäyttäjät eivät ole syy estää suuren kansanosan harrastusta. Ennemminkin yhdellä aseluvalla pitäisi saada kaikki pyssynsä, luvallisten tarkkailu on asianmukaisen tarkkaa eikä ylimääräisissä hakukerroissa ole mitään järkeä.

Liipaisinlukko kuulostaa näppärältä mutta sama ongelma siinä on kuin kassakaapissakin; omistaja ei välttämättä lukitse aseitaan ulottumattomiin.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #28

Yrittiväthän myös Britanniassa Majorin ja Blairin hallitukset käytännössä lopettaa maan ampumaharrastuskulttuurin tässä onnistumatta.

Japanissa ei koskaan ole siviileillä ollutkaan mitään vapaata aseenomistusta taikka metsästyskulttuuria.

Yhteiskunta on tiukan hierarkkinen, viranomaiskeskeisen ja sitten vielä shintouskonto vaikuttaa myös.

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Englannissa vuodet käsiaseet kieltävän lain jälkeen olivat huomattavasti väkivaltaisempia kuin aikaisemmin joten laki näyttää vaikuttaneen täysin päinvastaisesti sen tarkoitukseen nähden.

Tilastoista käy myös ilmi että edelleen rikolliset käyttävät nimenomaan pistoolia aserötöstelyyn vaikka juuri käsiaseet kiellettiin kokonaan. Pistoolien määrät vuotuisissa rikostilastoissa roikkuvat yli 2000:ssa kun seuraavana tulevat tunnistamattomat ampuma-aseet jossain seitsemänsadan hujakoilla ja erityyppiset haulikot yhteenlaskettuna ovat n. 400 kertaa mukana kuvioissa. Näissä määrissä ovat mukana muutkin kuin hengen riistäneet aseella tehdyt rikokset.

Eli pistoolien kieltäminen ei juurikaan ole toiminut. Henkirikosten määrä on ollut onneksi laskussa viime vuosina mutta jos tarkastelee kaikkia aseella tehtyjä rikoksia niin vuona '03 niitä oli 35% enemmän kuin ennen kieltolakia ja vuonna 2008 89% enemmän. Uudempia lukuja en löytänyt.

Uskallan tehdä tästä sen johtopäätöksen että pistoolit kokonaan kieltämällä Englanti ja Wales ainoastaan lisäsivät laittomien aseiden määrää suhteessa aseiden kokonaismäärään.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Juuri niin kävikin. Dunblanen tapauksessa paikallinen aseseura oli varoittanut poliisia ampujasta, mutta poliisi ei tehnyt mitään.

Asekielto vei aseet rehellisilta harrastajilta ja vei ne kaduille.
Britaniassa ei ollut aseongelmaa ennen kollektiivista kieltolakia.

Käyttäjän jarmokanerva kuva
Jarmo Kanerva

Yksi ratkaisu on liipaisinlukko.

On erilaisia arvostuksia ja näkökantoja. Eräiden mielestä metsien hoita on puiden joukkomurhaa. Eikä riistakkantoja saisi säädellä metsästyksellä, koska se ei ole reilua eläinparkoja kohtaan. Sitten meillä olisi lisää hirvittäviä vaaroja moottoriteillä ja paljon kuolleita ihmisiä. Joidenkin mielestä kaikkea elämää tulee varjella. Kasveja saisi syödä. Osan mielestä taas ei ja on eri asteita.

Laillisilla ampuma-aseilla surmataan erittäin vähän ihmisiä Suomessa. Muutamia. Hoitovirheisiin kuolee 1500 , liikenteessä 200-300, hukkuneita noin 30.

Jyrkkien kieltojen maissa on enemmän ihmisten surmaamisia ja aseellisia ryöstöjä. Briteissä tilanne räjähti kun sinne tuli jyrkät aselait.
Aseellisa tappoja oli kieltovuonna 1995 1,0 100 000 kohden. V. 2003 luku oli jo 1,8. Luku on laskenut myöhemmin.

Rikolliset tiesivät ettei ole mitään riskiä ryöstellä muita aseilla. Ranskassa, jyrkkien kieltojen maassa, islamistit tappoivat useissa osoitteissa sata ihmistä ilman vastarintaa kuin teuraslampaita. Hyviltä ja sivilisaation järjestystä pitäviltä oli kerätty aseet pois. Syrjäseudulla on Suomessakin ryöstetty ihmisiä ja kidutettu tunnuslukuja. Poikkeustila on kestänyt kauan siitä asti, joten tilanne ei ole hallinnassa normaalisti. Sveitsissä reservi pitää kotona rynnäkkökivääreitä, eikä ongelmia ole. Suomessakin stategiana on ollut sissipuolustus ja suuri määrä ja ikävä puolustus.

Yleensä kansalta kerätään poikkeustapauksessa selviytymiskyky diktatuureissa pois. EUssa on halua siihen. Ranskassa puhutaan avoimesti sisällissodasta. Iskuissa on takana myös fanaattista, uskonnollisia, valloittamishaluista väkeä. Isis-sodan jäljltä uhka on noussut korkealle Euroopassa, jonka viranomaiset joutuvat myöntämään. Ja iskuja on ollut. Kyse ei ole enää muutamasta hullusta yksittäistapauksesta. Laittomia hyökkäysaseita on löytynyt tuhansia. Lähde on ilmeisesti Bosnian sota ja historia ja luku miljoonissa. Rajat myös vuotavat.

Viranomaiset eivät ole pystyneet suoriutumaan tehtävistään. Myös turvamiehiä ja poliiseja on surmattu ja pahoinpidelty ja kävelty päältä. Tämä on nyt ikävä fakta sivilisaation tasosta, jota on ajettu alas määrätietoiseti. On saatu väkivallan kulttuuri. Saapas näkee mihin ollan menossa taantuvassa Euroopassa. Muumitalo teljetään nyt tiiviisti yöksi.

Pankin pienin tallelokero maksaa noin 100 eur/v. Vastaava asekaappi maksanee noilla hinnoilla 1000. Muutoin keskitetty kerhon varasto olisi rikollisten paratiisi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Sveitsissä ei enää ole aseita kotona useimmilla reserviläisillä. Yksi syistä on ollut juuri reserviaseilla tehdyt surmat.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Kiinasta on vuosien mittaan tullut montakin uutista joukkosurmista, mutta mutta niissä on käytetty puukkoa. Ja jostain syystä useinkin uhreina ovat lapset.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

V-P.Leivon erinomainen blogi aiheesta:http://vpleivo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/128424-ampuma-aseiden-maara-ja-niilla-tehtavat-henkirikokset

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Jos ihminen haluaa tappaa ja monta ihmistä niin se onnistuu jos henkilö on edes vähän järjissään ja omaa normaalin älykkyyden. Ulkomailla oli muistaakseni "jokeriksi" pukeutunut puukottaja lastentarhassa joku vuosi sitten, Japanissa sattui hoitokodissa puukotus. Terroiskuissa nykyään merkittävää osaa ovat ruvenneet näyttelemään autoilla runnominen. Tunnetuista sarjamurhaajista suurin osa taisi käyttää jotain muuta keinoa kuin ampumista.

Ihmisen mielikuvitus tappamisen suhteen on laaja ja ihminen on hyvin heikkoa tekoa. Itse väittäisin että jos haluaa järjestää Suomen suurimman massamurha-itsemurhan on ase huono vaihtoehto. Liki 80 t yhdistelmä ja 100 km nopeudella vastaantuleva täysinäinen linja-auto on todella katastrofaalinen ainakin Konginkangasta muistellen.

Ampuma-ase on todella tehokas ja tarkoitettu myös surmaamiseen. Mutta myös laiton sumutin ja veitsi osaavan käsissä sopivassa väkijoukossa on hirveä yhdistelmä. Ampumaaseiden rajoittamisella estettäisiin ehkä jonkin verran ampuma-aseella tehtäviä henkirikoksia mutta mahdollisesti muilla välineillä tehtävät teot yleistyisivät. Sama ilmiöhän vaikuttaa mm. itsemurhatapoihin. Saatavilla olevat välineet (esim. Englannissa aikoinaan kaasu, Yhdysvalloissa hyppääminen korkealta, Suomessa yhtenä autolla törmääminen) ja olosuhteet vaikuttavat teonkuvaukseen. Valitettavasti jokaista henkirikosta tai jokaista potentiaalista joukkomurhaajaa ei voida estää. Olettaisin että syrjäytymisen ja koulukiusaamisen estämisellä saataisiin parempia tuloksia ja enemmän henkiä säästetyksi kun tiukentamalla aselakeja. Suurin osa aseluvan haltioista säilyttää ja käyttää aseitansa laillisesti ja oikein. Lääkärien ilmoitusvelvollisuus on tiukentunut ja tarkentunut hiljattain eli käytännössä isoon osaan tiedossa oleviin uhkiin voitaisiin puuttua.

Toimituksen poiminnat