Perustavia pulinoita

Pertti Kurikan Nimipäivät avaa ovet vammaisille

PKN, PKN, PKN kiljuu Facebook-päivitykset! Kehitysvammaisten PUNK-bändi Pertti Kurikan nimipäivät on tehnyt suomalaisen musiikin historiaa voittamalla Uuden musiikin kilpailun (UMK), jonka voittaja matkaa Wienin euroviisuihin toukokuussa. Voitto on huomioitu ympäri maailmaa, jopa legendaarinen Dead Kennedys on noteerannut sen laajasti omilla sivuillaan.

Pidän tätä läpimurtona kaikille vammaisille. Tämä on heille suuri askel pä…ästä osaksi suomalaista yhteiskuntaa ihmisinä. Valitettavan usein vammaiset halutaan lakaista näkymättömiin ja olla kuin heitä ei olisi ollenkaan. Kuitenkin monet vammaiset tekevät työtä, vielä useammat haluaisivat tehdä työtä, jos saisivat, menevät naimisiin ja perustavat perheen. Heistä kukaan ei ole saanut valita kehoa, johon ovat syntyneet, mutta siitä huolimatta he ovat ihmisiä, joilla on ihan normaalit ajatukset, harrastukset ja muita haasteellisempi elämä.

Asiantuntijaraadin valinnan jälkeen puristin rystyset valkoisena nojatuolin kahvoja ja jännitin, mitä sanoo Suomen kanssa. Viimeiset sekunnit ennen kuin Raakel Liekki julisti voittajan, pidätin hengitystäni, jonka jälkeen puhkesimme kotona valtaisaan huutomyrskyyn. Jännitys säilyi loppuun saakka, sikakovajuttu voitti! Varmaa on, että tänä vuonna istun euroviisujen aikaan tiukkaan TV:n ääressä uskoen PKN:n viisuvoittoon.

Pertti Kurikan Nimipäivät osoitti vammaisten olevan erinomainen esimerkki siitä, ettei vammaisuus ole este menestykselle ja erityisesti se, että vammaiset ovat IHMISIÄ! He toivat esille sen, mitä on asua laitoksessa ja elää tiukasti säänneltyä elämää. PUNK oli aikoinaan nuorten musiikillinen kapina yhteiskuntaa vastaan. Tässä on PUNKin uusi tuleminen ja musiikillinen kapina vammaisten tasavertaisuuteen.

Arvostakaa heitä! Jos paskamyrsky nousee, niin kannattaa sen heittäjien pyyhkiä peilinsä puhtaaksi ja hävetä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Joo, minua on hieman hämmentänyt nämä "säälipisteiden keräämis"-kommentit ja "äänestätte vain koska ovat kehareita" ja "ei ole eettisesti oikein". Siis mitä ihmettä. Kaverit ovat tehneet vuosia kovasti töitä bändinsä eteen, keikkailleet ulkomaita myöten. Punk on aitoa ja sitä alkuperäisintä laatua. Fanbase on itse hankittu ja ansaittu.

Tästä voi olla ylpeä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tunnustan, että Kurikan ja kumppaneiden tapauksessa minulle tulivat ensimmäisenä mieleen säälipisteet.

Mutta mitä sitten? Lopputuloksessa on vain pisteitä, eikä niistä erotu sääli- eikä muutakaan määritettä. Tämä pätee myös euroviisufinaalissa, jos kundit sattuisivat sinne asti pääsemään.

Timo Soini muistelee kirjassaan Urpo Leppästä (1944-2010), joka oli eräs näkyvimmistä poliitikoista ensin Veikko Vennamon, sitten Soinin itsensä lähipiirissä. Leppänen oli erittäin aktiivinen nimenomaan vaalikampanjoissa, ja hän kävi todellakin kansan parissa keräämässä kannatusta melkeinpä ääni ääneltä. Soini muistaa Leppäsen käyttäneen jopa kehotusta "äänestä vaikka säälistä, kunhan äänestät!" Eikä vaalituloksessa näkynyt, mikä on ollut äänestämisen peruste; myös säälikannatus kelpasi äänipottiin.

Käyttäjän amgs kuva

Punk on minulle aina ollut erikoinen musiikkilaji. Kuulin PKN:n laulun radiosta ja mietin, että jos Loiri voitti, myös tämäkin laulu voi voittaa kansainvälisestikin. Hyvä Suomi ja PKN!

Ilkka Huotari

Ihmettelin tuota PKN-kohua, ja sitten sain tietää, että he ovat kehitysvammaisia. Yhtäkkiä oli hyvin selvää mistä kohu oli peräisin.

Tämäkin bloggaus keskittyy ilmeisesti pääasiaan (?), kehitysvammaisuuteen.

Voitaisiinko ottaa ihmiset ihmisinä, eikä tuijottaa toissijaisiin asioihin, kuten kehitysvammaisuuteen? Koska bändihän tekee hyvää musiikkia, mikä on pääasia.

Kiitos.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tätä on hirveän vaikea kommentoida tulematta ymmärretyksi väärin, mutta koitanpa kumminkin. Tässä tapauksessa ei voi väittää, että kehitysvammaisuus olisi toissijaista.

Nimittäin, bändin viisubiisin pointti ja samalla hienous on juuri siinä; biisi ei ole tyypillinen viisubiisi (tai tyypillinen biisi ylipäätään), jossa säveltäjä-, sanoittaja-, sovittaja- jne. tiimi on porukalla miettinyt mahdollisimman myyviä koukkuja, vaan tämä biisi tulee aidosti ja rehellisesti esittäjiensä kokemuksista. Kokemuksista, jotka väkisinkin liittyvät kehitysvammaisen elämään.

Musiikillisia "hienouksia" biisistä ei löydy, mutta mikä olisi punkimpaa kuin yksinkertaisuus kovalla asenteella. Ja asennettahan tältä pumpulta löytyy.

Yhteenvetona, yksinkertaisuus yhdistettynä kantaaottaviin lyriikoihin ja kovaan asenteeseen= punk. Finland 12 points!

Ilkka Huotari

Niin, siis musiikkihan on (punkiksi) oikein hyvää. Musiikillista lahjakkuutta yhtä paljon kuin kenellä tahansa artistilla, sanoisin.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #5

Punkissahan olennaista on tekeminen, eikä lopputulos. Skitta käteen, eikä keneltäkään lupia siihen kysellä, eikä mietitä onko tarpeeksi hyvää vai ei. PKN:n Sami Helle tokaisi hauskasti ennen tuloksen selviämistä kisassa muille kilpailijoille "te ootte vieläkin paskempia kuin me". Aamen!

Käyttäjän maiju kuva
Maiju Tapiolinna

Tarkoitukseni herättää ihmiset ymmärtämään, että vammaisillakin on oikeus olla ihmisiä, eikä heidän voittonsa ole säälipisteiden jakamista.

Kari J. Mattila

Ideahan on hyvä että kehitysvammaisten-bändi on mukana kisoissa mutta biisi oli ja on todella surkean huono. Hävettää että tuollainen lähetetään edustamaan Suomea. Yritetäänkö tässä kerätä jotain säälipisteitä?

Käyttäjän juhauronen kuva
Juha Uronen

Riippuu mistä pitää
Mielipiteet ja kröhöm, juu
Jokaisella on omansa

Minä taas pidin kappaleesta
Muiden virret eivät yhtään jytisseet

Käyttäjän AriKananen kuva
Ari Kananen

Kyllä se biisi on parempi kuin toiseksi tullut "jan jan jan jan jan jan ja ja ja ja ja ja ja ja ja jan vapaavuori!"

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala
Kari J. Mattila

Eivät ne säälipisteet voittoon kanna. Pitää olla myös musiikillisia ansioita.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Kuten esimerkiksi minihameita, teatteriasuja tai tanssijoita? Ei Euroviisuissa ole päteneet musiikilliset ansiot pariinkymmeneen vuoteen. Ethän pelkää aitoutta?

Kari J. Mattila Vastaus kommenttiin #14

En pelkää aitoutta mutta musiikissa pitää olla rytmi, melodia ja harmonia ja tässä kappaleessa ei ole niistä mitään.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas Vastaus kommenttiin #19

Punkissa ei ole oleellista rytmi, melodia tai harmonia. Punkissa oleellista on asenne ja itse tekeminen. Sinulta, Sirpa Asko-Seljavaaralta tai keneltäkään muultakaan ei kysytä lupaa soittamiseen. Soitetaan vaan ja jos ei miellytä, niin sittenpä ei miellytä. Tasa-arvoisuus tarkoittaa sitä, että ihan yhtä lailla sinä tai Sirpa Asko-Seljavaara voitte tarttua kitaraan ja soittaa. Soittakaa vaikkette osaa, se tekee hyvää! Kynäänkin voi tarttua ja piirtää sarjakuvia. Ei tarvitse osata piirtää. Vaikkei osaisi mitään noista, silti voi tehdä levyjä ja julkaista omakustannelehteä. Ihan vain siksi kun voi tehdä niin ja on oikein lähteä toimimaan itse. Ilman portinvartijoita ja auktoriteettejä.

Käyttäjän perttikostiainen1 kuva
Pertti Kostiainen Vastaus kommenttiin #14

Parrakas nainen oli tosi aito tapaus.

Käyttäjän maiju kuva
Maiju Tapiolinna Vastaus kommenttiin #14

Aitous on pelottava asia ja sen huomasin viime yönä lukiessani Iltalehden, Iltasanomien ja Hesarin facebook-sivuja. Nämä kaverit, jos mitkä, ovat aitoja!

Käyttäjän HeikkiSantala kuva
Heikki Santala

Kari J.

kyllä tästä on sääli kaukana. Ellei joitakin kommentteja oteta lukuun.

Pojat päinvastoin ansaitsevat ja saavat suuren yleisön sympatiat ja tunnustukset ennakkoluulojen kaatamisesta.

Suomea viedään uusin asentein maailmankartalle. - Perästä kuuluu.

Anne Nissinen

Kerrankin voi sanoa,että "Hyvä Suomi".Aitoa punkkia,sanat kritisoivat mitä parhaiten sitä mitä niiden on tarkoituskin kritisoida!Hyvä pojat!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Suomi voitti valinnalla kisat. Yhtye jakaa mielipiteet, mutta huomio tulee suuntautumaan sen sijasta Suomeen, joka osoitti valinnallaan sen tosiasian, ettei ketään jätetä vaan kaikki on mukana. PR-arvo on mahtava ja tämähän sivuaa sitä historiallista pyrkimystä saattaa kaikki sodassa kaatuneet kotimultiin. Heitäkään ei jätetty Pimeyden Valtakuntaan, jos vain oli mahdollista.

Kisojen taso oli loistava, ei yhtään Agit Prop-viritystä ja siinä mielessä PKN:n voitto varmasti harmittaa muita osallistujia. Ooppera-veto oli loistava ja Satin Circus myös. Me taidamme sittenkin lähentyä läntistä maailmaa arvoissamme.
ps Kari J Mattila alleviivaa trolliuden kommentillaan tuossa yläpuolella, säällisempää rinnastaa metsäneläjiin, kuvitteellisiin sellaisiin.

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Vielä eilen Wikipediassa artikkeli kahdella kielellä, nyt jo kuudella (suomi, saksa, enlanti, saame, liettua, turkki). Ja lisää tulee...

Käyttäjän maiju kuva
Maiju Tapiolinna

Aivan loistavaa! Tuskinpa säälillä on enää osuutta näihin kielikäännöksiin!

Ilkka Huotari

Pitää vielä sanoa, että aitoudessa/rehellisyydessä lyömätön, sen myötä voisi ymmärtää "ylimääräisen kohun". Ja punkkiin sopii tietenkin hyvin.

Mutta edelleen pitäisin tästä politiikan pois, kuten sen, että tämä nyt avaisi ovia vammaisille tai ajaisi jotenkin vammaisten oikeuksia. Asia olisi eri, jos bändi olisi itse ottanut sen esiin, mutta käsittääkseni heillä ei ole tällaista agendaa (?).

Joten musiikki musiikkina.

Käyttäjän maiju kuva
Maiju Tapiolinna

Poikien agendalla tuskin oli politiikka, eikä sitä tähän kirjoitukseenikaan tarvitse sotkea. Kukaan tuskin pystyy kiistämään sitä, etteikö tämä nostaisi vammaisia esiin aivan uudessa valossa, tavallisina ihmisinä iloineen ja suruineen. Olen ylpeä näistä kavereista, heidän rohkeudestaan ja aitoudestaan. Siitä olisi monelle meistä paljon oppimista!

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Juu ja Lordi avasi ovet hirviöille.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Herranjestas! Euroviisuthan ovat sitä tyypillisintä "panem et circenses" -touhua, joilla saadaan ihmisten ajatukset pois toellisuudesta. Ajoittain ihan tarpeellista, mutta pääasiaksi vaarallista, meille kaikille.

Jos joku pidää PKN:n musiikista, hieno juttu. Sellaista musiikkia tarvitaan lisää.

Voittaako PKN Euroviisut?

Mikä voisi olla enää vähemmän tärkeää?

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi
Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#22 Viihdehän on iso bisnes sitäpaitsi bisnes joka puhuttaa. Ei mitään väheksyttävää.

Sirkku Leminen

Ilkka Huotri, bändillä on nimenomaan tämä agenda. Sen kaikki biisit kertovat kehitysvammaisten arjesta ja he nimenomaan haluavat puuttua kohtaamiinsa epäkohtiin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Meillä oli viikonloppuna yökylässä Risto ja Arvo. Risto on viidenkympin puolivälissä, Arvo lähenee kuuttakymmentä. Molemmat ovat sitä, mitä viralliskielenkäytössä sanotaan kehitysvammaisiksi tai vajaakehittyneiksi.
Se on vain termi, joka nostaa yhden ominaisuuden/ominaisuuksien muka-puuttumisen päällimmäiseksi. Molemmat ovat aivan huipputyyppejä.

Aamupalan jälkeen etsittiin netistä tietoja, aivan sattumalta saimme tietää että PKN oli voittanut eurohumppakarsinnat - kansanäänestyksellä. Iloitsimme. Suomalaiset tuntevat aidon tavaran, ja sen ilmoittavat, kun saavat itse valita ilman että ns. asiantuntijat sekaantuvat sotkemaan.

PKN:iä parempaa edustajaa ei olisi voitu saada. Suomalaiset niin halusivat, ja uskon, että he ovat oikeassa.

Laajemmassa viitekehyksessä voi nähdä PKN:n voitossa myös häivähdyksen siitä, että muutkin kuin PKN ovat Suomessa kyllästyneet saneluyhteiskuntaan, jossa joku jossain kaukana aina tietää paremmin, mikä suomalaisille on hyväksi, miten pitää elää.

PKN:n voitto on parasta syrjinnän torjuntaa mitä olla voi. Siinä kuuluu ihmisen ääni, inhimillinen särö. Hyvinvointiyhteiskunnan marginaalin ääni. Punk on rohkeaa suhtautumista omaan tekemiseen.

Alun perin punkin ideologiaan kuului, että jokaisella on oikeus olla mitä haluaa, olla oma itsensä. PKN muistuttaa siitä hienosti.

Joskus elämä yllättää niin hiton positiivisesti, että melkein itkettää.

Toimituksen poiminnat